Celebes Zee - Skipjack tonijn - Fish Tales
Fish tales
Magazine

Celebes Zee – Skipjack tonijn

Aan de rand van de Celebes zee, in het plaatsje Bitung, bevindt zich onze tonijnvisser Datang. Deze Indonesische held vist op duurzame wijze, met een hengel en een haak, met zijn bemanning op skipjacktonijn. Deze overheerlijke vis wordt lokaal in samenwerking met Fish Tales verwerkt tot blik tonijn.

De 41-jarige Datang werkt al van jongs af aan in de visserij. Op zijn 10e ving hij zijn eerste vis en mocht hij mee werken op zijn inmiddels geliefde, eigen boot: de KM.venio 03. De appel valt duidelijk niet ver van de boom! Datang zijn beide ouders, hele familie en eigenlijk volledige dorp zijn werkzaam in de visserij.

Datang vist dus al 31 jaar. Het liefste is hij elke dag aan het vissen en geniet hij met volle teugen van de vangst die hij binnen haalt. Uiteraard wordt er niet áltijd gevist. Af en toe is een van zijn boten toe aan reparatie of gooit de voorspelling van een zware storm roet in het eten.

Ondanks zijn tijdrovende baan is Datang ook een echte familieman. Na een lange nacht vissen is hij enorm blij om weer thuis te komen, waar hij zijn familie weer vast kan houden. En inmiddels begrijpen we wel waarom hij zo graag thuis is, want als we vragen hoe hij zijn zelf gevangen tonijn het liefst eet, antwoordt hij: “Als mijn vrouw die klaarmaakt.”