Noorse ASC-gecertificeeerde zalm uit Rognan van Fish Tales
Fish tales
Magazine

Rognan – Noorse zalm

In de haven van Rognan, Noorwegen bevindt zich onze zalmboerin Alice Øksheim. Zij kweekt hier samen met haar familie op duurzame wijze prachtige Noorse zalm, die vervolgens in samenwerking met Fish Tales wordt verwerkt tot heerlijke gerookte zalm en zalmfilets in de diepvries.

Tussen de jaarrond besneeuwde bergtoppen van Rognan, vlak aan het kraakheldere water van de Skjerstad Fjord, woont de familie Øksheim. Door de ligging boven de (noord)poolcirkel is het hier in de winter slechts 4 uur per dag licht en in de zomer daarentegen gaat de zon helemaal niet onder.

Maar dat is niet het enige natuurverschijnsel dat typerend is voor deze omgeving. Hier in het hoge noorden zorgen sterke stromingen – zogeheten saltstraumen – voor een unieke toevoer van schoon, ijskoud zeewater. Zo ontstaat op deze specifieke plek het ideale milieu om een overheerlijke Noorse zalm op natuurlijke wijze gezond op te laten groeien. En laat dat precies zijn wat Alice en haar familie doen op hun zalmboerderij Edelfarm.

Edelfarm – onderdeel van het overkoepelende visserijbedrijf Salten Aqua – ontving in mei 2016 certificering van het Aquaculture Stewardship Council (ASC) voor duurzame kweek. Iets wat voor Alice en haar familie erg belangrijk is.  “De omgeving hier is enorm rijk aan verschillende diersoorten, de lucht- en waterkwaliteit zijn hoog en de natuur ongerept. Dat respecteren we en willen we niet verstoren. Duurzaamheid staat voor ons hoog in het vaandel. We zorgen goed voor onze zalm, maar ook voor het leven en de natuur onder en rondom de kooien”, vertelt Alice – op moment van ontmoeting negen maanden zwanger en inmiddels moeder van zoontje Brage.

Zalmboerin

Als jong meisje was Alice er van overtuigd niet op de boerderij van haar opa te gaan werken, maar na een paar zomervakanties bijspringen vertrok ze vol overtuiging naar de Universiteit van Bodø om Aquaculture te studeren. Inmiddels is de jonge moeder niet meer weg te denken uit het familiebedrijf. Aan de zijde van haar vader en broers fungeert ze als multi-inzetbare duizendpoot. Sommige dagen gaat ze gehuld in een knalgele overall – waarin ze er met haar strakke paardenstaart en nauwkeurig aangebrachte make-up nog steeds bijloopt als een rockstar – en beheert ze buiten door weer en wind de voedingssystemen van de zalmkooien. Andere dagen brengt ze door op kantoor om zaken als zuurstofgehaltes, bodemkwaliteit en pH-waarden te monitoren.

“Ik heb altijd de kans gehad om veel praktijkervaring op te doen tijdens mijn studie. Niet alleen omdat het een familiebedrijf is, maar ook omdat Edelfarm erg kleinschalig is. Als er beslissingen moeten worden genomen, hoeven we niet zoals in een enorme organisatie bij tien mensen een akkoord te vragen. Als jonge student was ik daardoor van begin af aan nauw betrokken en op de hoogte van de volledige gang van zaken en besluitvoering, iets wat ik als erg leerzaam heb ervaren.”

Inmiddels neemt Alice veel van de belangrijke beslissingen zelf. Tevens reist ze regelmatig binnen Noorwegen om kennis uit te wisselen met andere aquaculture farms of om congressen en beurzen te bezoeken zodat ze op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen. “Daarnaast organiseren we maandelijks meetings voor buurtbewoners. We vinden het belangrijk dat de lokale bevolking weet wat we doen in de natuur die ook voor hen erg belangrijk is. We zijn één grote community. We vinden het altijd leuk om mensen rond te leiden en ze te vertellen hoe we werken en wat we doen. We waarderen het enorm dat iedereen zo betrokken is.”

Meer weten over Edelfarm en het bijzondere Rognan? Lees hier meer!