David Pascoe, sardinevisser uit Cornwall - Fish Tales
Fish tales
Magazine

Cornwall – Cornish sardines

In de haven van Newlyn (Cornwall), Verenigd Koninkrijk bevindt zich onze sardinevisser David. Deze held vist op duurzame wijze met zijn bemanning op prachtige wilde sardines, die vervolgens in samenwerking met Fish Tales worden verwerkt tot sardines in blik.

De familie van David vist al generaties lang op de echte Cornish pilchard sardines, een prachtig klein visje met hoog vetgehalte – een gegeven dat hem tot één van de meest smaakvolle soorten maakt. David woont in Cornwall – het Saint-Tropez van Groot Brittannië – en samen met zijn bemanning vaart hij dagelijks uit om de beste sardines te vangen.

Over de lange, oude keienstraten lopen David en een aantal collega’s naar zijn boot. Ze spreken uitgelaten over de positieve veranderingen die hebben plaatsgevonden in de afgelopen twintig jaar. “Toen ik jong was, buitten veel visserijen de visbestanden uit. Er werd simpelweg veel te veel gevist. Gelukkig is er een nieuw tijdperk aangebroken, een tijdperk waarin we beter zorg kunnen en moeten dragen voor de gezondheid van onze visbestanden en oceanen.”

In de basis vissen David en zijn collega’s op bestelling. “We hebben een strenge no-waste policy. Als er geen vraag is, blijven wij thuis. Daarnaast zullen we het bestand nooit overbevissen, we kennen ons limiet. Met deze maatregelen hopen we de rest van ons leven te kunnen blijven genieten van vis, en niet alleen wij, maar ook de generaties na ons. Op deze manier moet dat lukken.”

De Cornish sardines van David hebben goed vlees, zijn lekker vet en hebben mooie dunne graatjes. David bereidt ze zelf het liefst vers, gegrild van de barbecue. “Goede, verse sardines zijn te herkennen aan hun goudkleurige kop. Als die rood verkleurd is, is de vis niet meer goed. Verder moet er een regenboog aan kleuren over de ruggengraat lopen en moet de vis stevig zijn. Als je hem bij zijn kop pakt, blijft-ie recht staan.”

Weten waar David's boot nu vaart?

Volg op deze kaart live de Serene Dawn, de boot van onze sardinevissers in de UK.