Tonijnvisserij met hengel en lijn: zó gaat dat in zijn werk

Tonijn is wereldwijd een van de geliefdste vissoorten om te eten. Maar, veel tonijnbestanden staan onder druk. Om verantwoord van tonijn te kunnen genieten is het belangrijk te kiezen voor tonijn die MSC-gecertificeerd en gegarandeerd met hengel en lijn gevangen is. Wat houdt deze vangstmethode precies in? En hoe kan zo’n simpele techniek op grote schaal worden uitgevoerd? Voor de antwoorden reizen we af naar de Malediven, naar het Laamu-atol, waar de Fish Tales tonijnvissers van de gemeenschap Horizon Fisheries zich bevinden.

De tonijnvissers van Horizon Fisheries vangen skipjack tonijn in de Indische Oceaan. Ze varen dagelijks bij zonsondergang uit met een dhoni, een traditionele vissersboot, om na het verzamelen van levend aas de tonijn te vangen. Vis voor vis, één voor één. Wij bezoeken met enige regelmaat Horizon Fisheries, om met lokale vissers te praten en te vissen. Deze gefilmde beelden laten zien hoe tonijn wordt gevangen op de Malediven.

Hengelgevangen tonijn

Hengel en lijn is een uiterst milieuvriendelijke en zeer selectieve vangstmethode waardoor bijvangst en beschadiging aan de natuur nihil zijn en andere oceaanbewoners ongedeerd blijven.

Door op deze manier te vissen zorgen de vissers van Horizon Fisheries ervoor dat de visbestanden op peil blijven. Met een hengel en een lijn is het namelijk onmogelijk om grote scholen tonijn in één keer te vissen. Dit in tegenstelling tot grote boten die met netten hele scholen tonijn opvissen en daarmee flinke delen van de oceaan leegvissen.

Werkgelegenheid

Maar dat is niet het enige voordeel van deze manier van vissen. Hengel- en lijnvisserij is arbeidsintensief. Doordat iedere vis met een enkele hengel gevangen wordt, heb je logischerwijs veel vissers nodig. Omdat alle vissers uit de buurt komen, creëert deze methode werkgelegenheid voor de lokale bevolking.

Tevens is het vissen met een hengel en een lijn sterk met de cultuur van de vissers op de eilanden verweven. Het is daarom belangrijk deze visserijen te blijven ondersteunen zodat de vissers niet over hoeven te stappen op een andere, intensieve manier van vissen.

Hengelgevangen tonijn proeven? Klik dan hier voor meer productinformatie!

Beeld: © David Loftus