Zalm vanuit het einde van de wereld

Facts & figures

Sockeye zalm
Info volgt binnenkort
2017
Ekuk, Alaska (VS)
Close

Ekuk

Het leven van de mensen die aan de Bristolbaai wonen draait al duizenden jaren om sockeye zalm. In de zomer komt het kleine plaatsje Ekuk daardoor helemaal tot leven: in juli en augustus zijn de vissers er in touw en is de werkgelegenheid er dus groot. Terwijl er in de winter geen kip (en zalm) te zien is.

Lees meer
De overheid in Alaska investeert veel in duurzame visserijen. In de Bristolbaai zie je dat goed terug: de jaarlijkse zalmentrek wordt heel precies gemonitord door biologen om te voorkomen dat de vissers te veel vangen. Dat die aanpak werkt, blijkt wel uit het grote aantal zalmen dat hier elk jaar terugkeert naar hun geboorteplek om eitjes te leggen: gemiddeld zijn het zo’n 38 miljoen vissen. Dat zijn meer dan twee keer zoveel zalmen als er Nederlanders zijn!

Vangstmethode

Bij eb zetten de vissers in Ekuk hun kieuwnetten horizontaal uit in zee, met een verankering aan het strand. De vissen zwemmen er bij vloed tegenaan, en daarna trekken de vissers de netten met hun trucks op het droge. Ze halen de vissen met de hand uit de netten; binnen een uur liggen ze al in het ijs.

Lees meer
Tussen half juni en begin augustus trekken de zalmen langs de kust van Ekuk richting de rivieren. De staat Alaska houdt heel nauwkeurig bij hoeveel vissen er de rivier op zwemmen om hun eitjes te gaan leggen, en pas als er voldoende vissen gepasseerd zijn, mag er gevist worden. Zo wordt er nooit meer gevangen dan gezond is voor de visbestanden.

Het einde van de wereld

Ekuk betekent ‘het laatste dorp beneden’. En dat kun je aardig letterlijk nemen: het is het zuidelijkste dorp van de Nushagakbaai, een zijtak van de Bristolbaai. Je kunt Ekuk alleen per boot of vliegtuig bereiken, waardoor het een beetje als het einde van de wereld voelt. In de zomer wonen er zo’n 400 mensen, maar in de winter vind je er niemand.

Image not found

Wilde sockeye zalm

De Bristolbaai herbergt de grootste populatie sockeye zalmen ter wereld – en ook een van de lekkerste. De zalm is een anadrome vis, wat betekent dat hij vanuit de zee tegen de stroom in de rivier op zwemt om eitjes te leggen. Dat is hard werken, dus vooraf eet de vis zich helemaal vol met plankton en garnaaltjes. Precies: daar komt die prachtige diepdonkerrode kleur van het visvlees vandaan.

‘Ik vind het fantastisch dat ik dit met mijn familie kan doen’

Elke zomer trekt Johnna met haar familie naar Ekuk om op sockeye zalm te vissen. Over een kuststrook van meer dan 27 kilometer zetten ze er hun netten uit – en die halen ze ook samen weer binnen. Wat er ’s avonds op hun bord ligt? ‘Ingelegde sockeye zalm vind ik het lekkerst,’ zegt Johnna. ‘Als je dat hebt gegeten, wil je niet anders meer.’

Afbeelding niet gevonden