Zo wordt onze wilde zalm in Alaska gevangen

Onze overheerlijke wilde zalm komt natuurlijk uit Alaska! Hier wordt de lekkerste zalm ter wereld op 100%   natuurlijke en duurzame wijze gevangen. Zalm is misschien wel een van de meest veelzijdige vissoorten die er is. Dat is een van de redenen dat de vis al honderden jaren wordt gevangen. Omdat wij nog heel lang van deze vis willen genieten, zorgen wij ervoor dat we alleen samenwerken met visserijen die gebruik maken van duurzame vangstmethodes. 

Beeld: David Loftus / Styling: Inge Tichelaar

In de loop der jaren zijn de vangstmethodes steeds moderner geworden, wat helaas niet altijd even goed is voor het milieu. Daarnaast zijn de meeste visserijen niet alleen moderner, maar ook een stuk commerciëler geworden. Dat is niet gek want hoe meer vis je in een korte tijd vangt, hoe meer je verdient. Helaas betekent dit wel dat er de laatste jaren veel meer is gevangen dan dat de zee aankan. Hierdoor is het merendeel van onze zeeën en oceanen zwaar overbevist. Als er niks verandert, kunnen we rond 2050 geen wilde vis meer eten. Kortom: de zeeën raken op. Om dat te voorkomen is het enorm belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van duurzame vangstmethodes.

Duurzaam is met een net

Er zijn verschillende methodes waarop duurzaam gevist kan worden. In de meeste gevallen wordt wilde vis gevangen met behulp van een net. Bij het vangen van vis met een net is de maaswijdte van het net van groot belang voor de selectie van de soort en voor de gewenste maat vis. Door middel van de grootte van de gaten van het net te bepalen, kan je selecteren welke vis je wil vangen. Voordeel van deze methode is dat te kleine vissen gewoon door de gaten van het net heen kunnen zwemmen. Hierdoor vang je alleen de volgroeide vissen en is er zo min mogelijk bijvangst.

https://giphy.com/gifs/l2QE6wO6x7bCB0njW

De meeste netten hebben een loodrand aan de onderkant zodat het net zwaar wordt en naar de bodem zakt. Deze rand zorgt er ook voor dat het net strakgespannen wordt. Aan de bovenkant van het net zijn boeien vastgemaakt zodat het net op het water drijft. De wijze waarop deze netsoort wordt ingezet is per visserij verschillend. Onze vissers Maxine, Brian en Johnna vangen elk op een andere wijze de lekkerste zalmen. Dit doen ze in verschillende delen van Alaska. Veel zalm uit dit gebied heeft het MSC-certificaat, zo ook onze visserijen.

Drijvende netten in Alakanuk

Alakanuk is een dorp gelegen aan de oevers van de langste rivier van Alaska: de Yukon. Hier woont de Yup’ik-Eskimo gemeenschap, waartoe onze vissersvrouw Maxine behoord. In de zomer gooit Maxine lange netten vanuit haar kleine bootje in de snelstromende rivier, in de verwachting veel keta zalm te vangen. Deze zalmsoort zit boordevol gezonde omega 3-vetten en smaakt daardoor fantastisch. Bijvoorbeeld in een salade, zoals in dit recept.

De zalm wordt gevangen met drijvende netten die de natuur niet beschadigen. Zonder bijvangst. Bij deze methode wordt een muur van netten voortgesleept door de boot, waarbij drijvers en verzwaarde onderlijnen het net strak houden.

Nadat ze de netten hebben uitgegooid, wachten Maxine en haar crew soms wel uren totdat de zalmen het net in zijn gezwommen. Volgens Maxine is best zwaar werk, vooral als je bij een hoge golfslag de netten moet binnenhalen. Niet gek want de netten zijn verzwaard. De vissen worden een voor een uit het net gehaald en vervolgens naar een grotere boot overgebracht. Vanaf deze boot gaat de vis naar het land.

 

Kieuwnetten in Cook Inlet

In een heel ander deel van Alaska is Kasilof gelegen. Dit is een typisch Amerikaans dorp met 500 inwoners. Hier woont onze visser Brian Chase met zijn familie. Samen vangen zij de lekkerste sockeye zalmen uit de baai van Cook Inlet met behulp van kieuwnetten. Een kieuw is een muur van netten die middels drijvers staande wordt gehouden. Deze kieuwnetten worden door de vissers uitgezet en vastgemaakt aan boeien in zee. Later op de dag worden de netten weer losgemaakt en opgehaald. Vissen zwemmen in de muur van netten en blijven met hun kieuwen in het net hangen.

Deze methode wordt in deze regio in het algemeen als duurzaam beschouwd omdat bijvangsten beperkt zijn en er geen bodemschade plaatsvindt. Deze methode verschilt met drijvende netten, waarbij de netten niet worden vastgemaakt.

Opvallend is dat in de baai van Cook Inlet niet tussen zeven uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds gevist mag worden. Hier worden de kieuwnetten in de ochtend na zeven uur vastgehaakt aan boeien in zee. Net voor zeven uur ’s avonds varen de vissers de zee weer op en trekken ze de netten de boten in. De vissers letten er goed op dat ze zich aan deze tijden houden want als je een minuut te vroeg of te laat bent dan heb je een flinke boete aan je broek hangen. Dit heeft alles te maken met de Alaskaanse striktheid wat betreft duurzaamheid. De gemeenschap van Brian houdt zich dan ook altijd aan deze regels want zelf vinden ze het behoud van de zeeën en oceanen erg belangrijk.

Kieuwnetten in Ekuk

Onze vissersvrouw Johnna Bouker woont gedurende het vangstseizoen in het kleine dorp Ekuk. Ze komt uit een echte vissersfamilie. Zowat het hele gezin vangt in de zomermaanden de heerlijke sockeye zalm. Deze vis heeft een prachtige dieprode kleur en smaakt fantastisch. De familie vangt net als de gemeenschap van Brian de vis met kieuwnetten. Het verschil in vangst zit hem in de wijze waarop de kieuwnetten uit zee worden gehaald. In Kasilof trekken ze de netten vanuit zee in de boten en in Ekuk halen ze de netten uit zee met behulp van trucks.

Over een kuststrook van meer dan 27 km heeft de familie van Johnna verschillende netten uitgezet. Vanaf het strand staan deze netten van bijna honderd meter lang horizontaal de zee in, waar ze met een boei zijn vastgemaakt. Bij eb worden de netten uitgezet en bij vloed zwemmen de vissen erin. Dit gebeurd dus meerdere malen op een dag. Elke keer worden de netten door de familie met behulp van trucks uit het water getrokken en op het strand leeggehaald zoals in onderstaande video te zien is.

Bekijk in de video hoe de zalm in Ekuk op duurzame wijze wordt gevangen