Wat je moet weten over wilde vis en kweekvis

Bestaat er goede kweekvis? Hoe herken je wilde vis? En wat zegt een keurmerk nou helemaal? Zie jij door het zeewier de zee niet meer? Fish Tales geeft je álle antwoorden!


Fish Tales heeft primair wilde vis in het assortiment, maar gezien het aanbod van wilde vis niet evenredig groeit met de vraag naar duurzame vis, de urgentie om het aanbod van duurzame vis te vergroten toeneemt en de wereldbevolking stijgt, bieden we sinds een tijdje ook kweekvis aan. Zowel de wilde vis als de kweekvis van Fish Tales voldoet aan de strengste eisen. Zo kunnen we een duurzame herkomst en goede leef- en werkomstandigheden voor onze vissers en kwekers garanderen.

Certificering

Zorg dat vis – of je nou kweek of wild koopt – altijd duurzaam gecertificeerd is. Duurzaam gecertificeerde wilde vis is te herkennen aan het MSC-keurmerk en de kweekvariant aan het ASC-keurmerk. Maar wat zijn MSC en ASC nou eigenlijk? Je leest het hier.

En nu?

Goed, en dan staat er dus een keurmerk op je vis. Is dat alles? En wat als er geen keurmerk te vinden is? Lees hier waar je op moet letten bij het kopen en consumeren van duurzame vis.

Een van deze keurmerken is een minimale vereiste om vis van welke aard dan ook te kopen. Terug naar het verschil tussen wilde vis en kweekvis, want ondanks beide worden gecertificeerd, is niet iedereen overtuigd dat beide ook goed zijn om te eten.

What about wild?

Het vangen van vis gebeurt al eeuwenlang. Op dit moment is vis een van de weinige producten die nog écht uit het wild komt. Helaas is de visserij wereldwijd op zo’n niveau door ontwikkeld dat in de afgelopen decennia moderne, destructieve vistechnieken en buitenproportionele schaalvergroting hebben geleid tot overbevissing van een substantieel deel van onze oceanen. De balans is op veel plaatsen verloren gegaan. Wil je dus wilde vis consumeren, kies dan altijd voor vis die verantwoord is gevangen.

Maar liefst 85% van de oceanen is op dit moment maximaal- of overbevist (bron: Wereld Natuur Fonds 2017). Als we daar niets aan veranderen zal er binnen 30 jaar geen wilde consumptievis meer beschikbaar zijn. Jammer voor ons visliefhebbers, maar desastreus voor de oceanen en de 200 miljoen mensen (11% van de wereld beroepsbevolking, bron: Wereldbank 2017) die direct of indirect afhankelijk zijn van visserij voor hun inkomen. Het consumeren van wilde vis afkomstig van ‘drijvende fabrieken’ draagt dus niet alleen bij aan het overbevissen van de oceanen, maar ook aan het wegconcurreren van de kleine vissers.

Dit is een van de redenen waarom we Fish Tales ooit zijn gestart. Want ondanks deze kanttekeningen willen wij laten zien dat we wel degelijk van wilde vis kunnen blijven genieten. Veel kleine visserijgemeenschappen zijn op hun eigen manier onderdeel van het ecosysteem en vissen al van generatie op generatie met respect voor de natuur. Deze gemeenschappen gebruiken de juiste technieken en kiezen er bewust voor niet meer te vissen dan gezond is voor de visbestanden. Zo houden ze de hoeveelheid wilde vis in de oceanen op peil, omdat zij beseffen: als we vandaag teveel vissen, is er morgen geen vis meer.

Wie kiest voor duurzame wilde vis, gevangen door vissers van dit soort gemeenschappen uit een gezond visbestand, eet een enorm lekker visje en draagt bij aan het voorbestaan van de vissers die levensafhankelijk zijn van hun werk. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Kakelverse kweek?

Duurzame wilde vis kiezen kent dus zijn voordelen. Toch moeten we ons realiseren dat de wereldbevolking groeiende is en we zelfs al zou de hele wereld 100% duurzame wilde vis eten, we mogelijk alsnog met schaarste te maken krijgen. Kweekvis kan een uitkomst bieden. We vinden het tegenwoordig heel normaal dat koeien en varkens in stallen leven, kippen eieren leggen in batterijen, aardbeien groeien onder LED-lampen en gekweekte avocado’s en sojabonen worden geïmporteerd uit Zuid-Amerika. Slechts een luttel aantal mensen leeft uit eigen moestuin en laten we eerlijk wezen: ken jij iemand die jaagt om zijn eigen boterhamworst te draaien?

Dat er een slecht imago kleeft aan kweekvis lijkt dus vooral gevolg van het feit dat er nog een wild alternatief bestaat, iets wat voor vrijwel alles wat we verder eten – van rundvlees tot rijstkorrel – niet het geval is. Wat maakt kweekvis dan zo ongeliefd ten opzichte van andere kweekproducten afkomstig van en uit vleeskoeien, leghennen en tuinbouwkassen? Fish Tales gelooft dat we, mits het op de juiste manier gebeurt, ook kweekvis kunnen eten. Een goed voorbeeld hiervan is de zalm zoals die wordt gekweekt op Edelfarm in het Noorse Rognan. Lees hier alles over deze waterboerderij, waar het team van Fish Tales onlangs op bezoek was om het kweekproces van dichtbij te bekijken.

Smaak

Wilde vis is een echt natuurproduct en heeft dus een eigen, unieke smaak. De vissen eten wat ze vinden in hun omgeving, daar is niets kunstmatigs aan. Ze leven in gebieden met natuurlijke vijanden en moeten opzwemmen tegen sterke stromingen, wat maakt dat ze uitgroeien tot sterke, gezonde en in veel gevallen volvette exemplaren. Over smaak valt eenmaal niet te twisten. Voor veel mensen gaat er niets boven een wilde sardine gevangen voor de kust van Cornwall, wilde keta zalm uit Alaska of gewoonweg de wilde haring die in ‘onze eigen’ Noordzee gevangen wordt. Wij als Fish Tales kunnen dat alleen maar beamen, en mits de wilde vis verantwoord gevangen wordt kun je ons er ook voor wakker maken. 

Of kweekvis minder lekker is dan wild? Kweekvis is evengoed lekker, maar de structuur van het visvlees is anders daar de vissen onder andere omstandigheden leven dan wanneer ze in het wild zouden zwemmen. Afhankelijk van het voer en de leefruimte heeft kweekvis net als wilde vis een smakelijk en gezond (omega-3) vetgehalte plus een stevige vleesstructuur. De Noorse zalm afkomstig van Edelfarm leeft in kooien die voor slechts 3% zijn gevuld met vis en 97% met kraakhelder water uit de fjorden. Genoeg leefruimte voor de zalm om een mooie vleesstructuur te ontwikkelen. Daarbij bevat het voer ingrediënten waar de zalm op een natuurlijke wijze gezond van kan groeien en zodanig een heerlijke smaak krijgt. Doordat de leefomstandigheden optimaal zijn, ervaart de zalm geen stress, evenals bij de slacht waarbij elke vis voorafgaand verdoofd wordt en dus geen pijn heeft. Dit alles komt naast het dierenwelzijn, de kwaliteit van het visvlees en daarmee de smaak ten goede.

Persoonlijke band

Jaarlijks reist het Fish Tales team de wereld over om te vissen, leven, eten en werken met de mensen van de visserijgemeenschappen en kwekerijen met wie we samenwerken. Zo leren we de vissers en boeren beter kennen, zien we met eigen ogen hoe ze te werk gaan en kunnen we bespreekbaar maken wat voor hen en hun gemeenschap belangrijk is. Regelmatig zie je hiervan video’s en verhalen verschijnen op onze diverse kanalen zodat jij de keuze kunt maken voor vis waarvan de bron bekend is – of dat nou kweek of wild is!