Het Fish Tales Manifest - onze duurzame missie | Fish Tales
Fish tales
Magazine

Over ons

Video: ons verhaal

Fish Tales is in 2014 opgericht om te zorgen dat we niet alleen nu, maar ook in ...
Het Fish Tales Manifest

Het Fish Tales Manifest

Bij Fish Tales gaat genieten van vis hand in hand met zorg dragen voor de ...
Facts & Figures

Facts & Figures

Tijd voor een reality check.

Het Fish Tales Manifest

Fish Tales houdt van wilde vis! Het enige voedsel dat we nog massaal uit de wildernis halen. Helaas gaat het niet goed met de wilde vis in onze oceanen. Door overbevissing en onverantwoorde vismethoden raken de oceanen leger, worden ecosystemen aangetast en worden verantwoorde visserijgemeenschappen weggeconcurreerd. Dit moet en kan anders. Daarom hebben we Fish Tales opgericht.

De aanleiding

In de afgelopen decennia hebben moderne, destructieve vistechnieken en buitenproportionele schaalvergroting geleid tot overbevissing van onze oceanen. De balans is volledig verloren gegaan. Maar liefst 85% van de oceanen is maximaal- of overbevist (bron: Wereld Natuur Fonds 2017). Als we niets veranderen zal er binnen 30 jaar geen wilde consumptievis meer beschikbaar zijn. Jammer voor ons visliefhebbers, maar desastreus voor de oceanen en de 200 miljoen mensen (11% van de wereld beroepsbevolking, bron: Wereldbank 2017) die direct of indirect afhankelijk zijn van visserij voor hun inkomen.

De oplossing..

…is over te stappen op het enkel en alleen eten van duurzaam gevangen vis! Vis die afkomstig is van visserijen die vaak al van generatie op generatie met respect voor de natuur vissen. Deze gemeenschappen gebruiken de juiste vistechnieken en kiezen er bewust voor niet meer te vissen dan gezond is voor de visbestanden.

Wat doet Fish Tales?

Fish Tales zet verantwoorde visserijen aan het roer. We bieden ze een afzetmarkt, een eerlijke prijs en lange termijn samenwerking. We werken uitsluitend samen met visserijgemeenschappen die een intrinsieke motivatie hebben om bewust om te gaan met de oceanen als gezonde bron van voedsel en inkomen.

Daarnaast neemt Fish Tales consumenten, retailers en chefs graag mee in de bijzondere wereld van visserij. We laten zien dat vis eten lekker, leuk, gemakkelijk én duurzaam tegelijk kan zijn. Bij Fish Tales gaat het genieten van de lekkerste vis hand in hand met een gezonde toekomst voor onze oceanen, vissers en de volgende generatie.

Samen maken we het verschil!

Wij zijn ervan overtuigd dat onze aanpak mensen beweegt over te stappen op het eten, verkopen en bereiden van duurzame vis. Maar we kunnen het niet alleen! Hoe meer mensen een bewuste keuze maken en het verhaal van Fish Tales delen, hoe eerder we de nieuwe standaard kunnen bereiken: alleen nog 100% duurzame vis in het schap en op je bord. Pas dan kan iedereen genieten van de lekkerste vis, nu en in de toekomst. So come aboard and get hooked!

“ Genieten van duurzaam gevangen vis en zorgdragen voor de zee ”

Fish Tales Visie

Happy fishermen, healthy oceans

Fish Tales zet verantwoorde visserijgemeenschappen aan het roer; wij garanderen een afzetmarkt, een eerlijke prijs en lange termijn samenwerking. Zo verzekeren we dat vissers bewust om kunnen gaan met de oceanen als gezonde bron van voedsel en inkomen. Alleen op die manier kunnen wij oneindig blijven genieten van al het moois en lekkers dat de zee ons geeft.

Fish Tales Missie

Oneindig kunnen blijven genieten van de lekkerste vis

Fish Tales wil ervoor zorgen dat niet alleen wij maar ook de volgende generaties kunnen blijven genieten van de lekkerste vis.  Wij geloven dat iedereen die vis vangt, verwerkt, koopt of opeet hierbij zijn verantwoordelijkheid moet nemen –  van visser tot consument, van onze leveranciers tot onze klanten en natuurlijk Fish Tales zelf. Zo kan iedereen genieten van het goede dat verantwoorde visserij te bieden heeft. Nu en in de toekomst.

Marine Stewardship Council (MSC)

Vis die afkomstig is van een visserij die voldoet aan de duurzaamheidsvoorwaarden kun je vaak herkennen aan het MSC-keurmerk: Marine Stewardship Council; het enige wereldwijde, onafhankelijke label voor duurzaam gevangen vis dat voldoet aan de richtlijnen van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Dit keurmerk is het meest betrouwbare label waaraan je een verantwoord gevangen vis kunt herkennen. Het MSC-certificeringsprogramma is ontwikkeld met een indrukwekkende hoeveelheid wetenschappelijke kennis waarmee visserijen beoordeeld worden. De chain of custody zorgt ervoor dat elke stap in de keten gewaarborgd is en het hele proces transparant in kaart gebracht kan worden. Dat wil zeggen: een gecertificeerde visserij mag de producten met het MSC-keurmerk alleen aanbieden onder de voorwaarde dat elke afzonderlijke schakel in de keten een certificering voor traceerbaarheid heeft gekregen.

Elke vis met het MSC-keurmerk is duurzaam, maar niet elke duurzaam gevangen vis heeft een keurmerk. Op sommige plekken in de wereld zijn de regels zo streng, dat lokale, duurzame visserijen de noodzaak niet zien geld te investeren in een extra keurmerk. En veel duurzame vis komt vaak van heel kleine visserijen, die lang niet altijd budget hebben om aan een certificeringsproces deel te nemen.

 

Fish Tales 100% duurzaam

Greenpeace onderzocht zeven tonijnmerken in de Nederlandse supermarkten en concludeert dat Fish Tales het goede voorbeeld geeft als enige aanbieder van duurzame tonijn in blik. De milieuorganisatie onderzocht hoe de tonijn wordt gevangen, om welke tonijnsoort het gaat en uit welk gebied die komt.

Fish Tales is het enige merk dat het stempel ‘duurzaam’ verdient, volgens Greenpeace: “Dat het ook anders kan, eerlijk en duurzaam, laat het Nederlandse merk Fish Tales zien. De tonijn is niet overbevist en wordt met hengels gevangen waardoor van schadelijke bijvangst geen sprake is en de zeenatuur onbeschadigd blijft. Een ander pluspunt is dat lokale vissers en hun gemeenschappen ermee in hun levensonderhoud kunnen voorzien.” (Volledig artikel: Greenpeace.nl)

Wij zijn enorm trots op deze erkenning voor de vissers van de duurzame visserij Horizon Fisheries in de Malediven. Zij zijn de absolute voorlopers en het toonbeeld van hoe het moet in de tonijnvisserij.

 

Facts & Figures

    Bekijk alle facts en figures