Nu ook duurzame verse vis van Fish Tales in de supermarkt - Fish Tales
Fish tales
Magazine

Nu ook duurzame verse vis van Fish Tales in de supermarkt

Kabeljauw en zalmfilet in het versschap

Vanaf nu kan je onze kabeljauw en zalmfilet in het versschap vinden bij Albert Heijn. Daar zijn wij best trots op. Want kabeljauw en zalm zijn de meest gegeten vis in Nederland. Zoals al onze visproducten is ook deze vis gegarandeerd duurzaam gevangen en 100% traceerbaar. Wij zijn heel benieuwd wat jij van onze kabeljauw en zalm vindt en natuurlijk hoe jij dit lekkers klaarmaakt! Smakelijk!

IJslandse kabeljauw

Bij de meeste verse vis in de supermarkt is eenvoudig te traceren waar de vis vandaan komt en of de vis duurzaam is gevangen (let op het MSC-logo op de verpakking!). Maar in de viswinkel en de viskraam op de markt is de afkomst vaak lastig vast te stellen. Gecertificeerde duurzame kabeljauw is daar nog moeilijk te verkrijgen.
De verse kabeljauw van Fish Tales komt uit IJsland, een land dat vooroploopt op het gebied van duurzaam gevangen vis. De kwaliteit van deze kabeljauw, gevangen in de Atlantische oceaan, staat bekend als een van de allerbeste. Hier zwemmen de grotere kabeljauwsoorten die wittere kleur visvlees hebben en een stevige structuur.
De Fish Tales kabeljauw is MSC-gecertificeerd, een garantie dat de vis duurzaam is gevangen. Alle gevangen kabeljauw is volledig traceerbaar. De kabeljauw wordt gevangen door de IJslandse kabeljauwvisser Thorsteinn Olafsson en zijn collega’s. Zijn boot, de Patrekur, ligt in de haven van Patreksfjörður, een vissersplaatsje met 650 inwoners. De hele dorpsgemeenschap is afhankelijk van de visserij. Het zorgdragen voor gezonde visbestanden is zeer belangrijk voor de lokale werkgelegenheid. Als er teveel wordt gevist heeft niemand meer werk. Thorsteinn en zijn collega’s werken met de zogenoemde longline-methode. Deze methode (ook wel haken en lijn genoemd) wordt algemeen beschouwd als aanzienlijk duurzamer dan andere vangstmethoden.

 

Wilde zalm uit Alsaka

De verse (Pacifische) zalm die Fish Tales nu in de supermarkt introduceert, is wild gevangen. De meeste verse zalm die we in Nederland eten is (Atlantische) kweekzalm zoals die wordt gekweekt in onder meer Schotland en Noorwegen. Wilde zalm is in opkomst en kom je steeds vaker tegen in winkels en in restaurants. De verse, zogenoemde Keta-zalm, van Fish Tales heeft een kenmerkende prachtige natuurlijk rood-roze kleur en een fluweelzachte structuur en superieure smaak. Deze zalm komt uit Alaska en is afkomstig uit de Yukon rivier, de langste zalmrivier van de wereld. Hoe langer de rivier is waar de zalm vandaan komt, hoe vetter en lekkerder de vis; de zalm moet harder werken om terug te zwemmen naar de monding van de rivier. Deze zalm staat bekend als de meest olierijke zalm, een portie van 100 gram staat gelijk aan 1 visoliecapsule. Het gebied van Alaska behoort tot de best beheerde visserijgronden van de wereld. Ook de wilde zalm van Fish Tales is volledig traceerbaar. De zalm is afkomstig van de vissersgemeenschap van Maxine, vissersvrouw uit Alakanuk, een dorpje ten westen van Alaska, aan de oevers van de monding van de Yukon rivier, het thuis van de Yup’ik-gemeenshap. Omdat – behalve de smaak en structuur – de wilde zalm gewoon zalm is (zeg maar de oorspronkelijke versie van zalm), is elk bestaand zalmrecept geheel toepasbaar op de wilde variant.

Wir stellen euch Maxine vor, unsere Lachsfischerin aus Alakanuk