Waar let je op bij het kopen van kreeft?

Hoe je een kreeft moet bereiden hebben we je al eens eerder laten zien. Maar weet je eigenlijk waar je op moet letten als je er eentje gaat kopen? Bij vis let je onder anderen op de helderheid van de ogen en de kleur van de kieuwen, maar bij het kopen van kreeft gelden hele andere criteria. Bart legt je uit hoe jij met de beste kreeft thuiskomt!

“De allereerste keer in mijn leven dat ik een kreeft zag, was toen ik met mijn ouders mee ging naar een klassiek Frans restaurant. Ik was ongeveer vier jaar oud en lag bij mijn moeder op schoot te slapen. Mijn vader bestelde kreeft en vroeg de ober om het schaaldier eerst levend te laten zien alvorens die in de pan zou belanden. Toen ik mijn ogen open deed hing er een grote klauw boven mijn hoofd. Ik kwam voorzichtig overeind en zag dat er een enorme kreeft op tafel zat. Hij was erg beweeglijk, de voornaamste reden waarom mijn vader zijn akkoord gaf op dit specifieke exemplaar. Niet veel later lag het rood gekookte dier op de borden van mijn ouders.”

Drie criteria

1: De eerste en meest belangrijke voorwaarde als je een kreeft gaat kopen is dat hij op duurzame wijze gevangen is. Zorg dat je weet waar de kreeft vandaan komt! Kreeften, sommige MSC-gecertificeerd, worden in het wild gevangen in bijvoorbeeld Amerika, Canada, Australië, Noorwegen en ook in Nederland. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een Europese kreeft, daar die vaak zacht en licht zoet vlees heeft. Daarbij is de kreeft niet zo lang onderweg waardoor er meer garantie is op versheid.

2: Een kreeft moet springlevend zijn! Als je er eentje oppakt, moet hij zijn klauwen en staart flink bewegen. Dat betekent dat de kreeft heel vers is. Het is namelijk zo dat een kreeft in een kunstmatig bassin geen voedsel heeft. Om in leven te blijven, eet de kreeft zichzelf van binnen uit op. Als je dus een wat oudere, niet zo verse kreeft oppakt, beweegt die een stuk minder omdat hij veel kracht is verloren. Houdt verder goed in de gaten of de schaal van de kreeft onbeschadigd is.

3: En dan moet je nog de juiste maat kiezen! Mijn voorkeur gaat uit naar een wat groter exemplaar. Liever samen een grote delen, dan allebei een kleintje eten. De kleintjes moeten we nog wat tijd geven om te groeien. Daarbij is het veel gemakkelijker om het kreeftenvlees uit grote, volgroeide klauwen te halen dan om het uit heel kleine te peuteren.

Eenmaal de kreeft in huis moet je hem natuurlijk ook nog op de juiste manier bereiden. Bekijk in onderstaand filmpje hoe je dat het beste kunt doen. En vergeet niet! Eet kreeft nooit koud, maar het liefst lauwwarm – recht uit de pan of even kort verhit in de oven. Dan komt de smaak van het kreeftenvlees het beste tot zijn recht. Smakelijk!