Fish Tales wint Travel Cookery Book of the Year award!

Ruim drie weken geleden ontving ik een brief van de Edward Stanford Travel Writing Awards 2018, met de eervolle vermelding dat mijn boek ‘Bart’s Fish Tales’ was genomineerd voor de Travel Cookery Book of the Year Award. Leuk, dacht ik. De datum van de uitreiking werd genoteerd in mijn agenda, ik boekte een ticket en zette een reminder voor het ophalen van een pak bij de stomerij. Veel meer dan dat deed ik er niet toe. Ik kende de prijs niet en verwachtte hem bovenal niet te winnen.

In het vliegtuig naar Londen bekeek ik de shortlist en vergaapte me aan de concurrentie, die onder anderen bestond uit ‘Andina’ van Martin Morales en ‘Chai, Chaat & Chutney’ van Chetna Makan. Boeken die ik persoonlijk hoog heb zitten. Eenmaal aangekomen in de Britse hoofdstad trof ik Stephanie Milner, editor van Pavilion Books, de Engelse uitgeverij van ‘Bart’s Fish Tales’. Zonder enige verwachting dronken we samen een borreltje om de hoek van het Olympia London, waar het hele spektakel zich later die avond zou afspelen. Strak in pak weliswaar, iets wat ik nooit doe, maar wat voor dit charity gala nadrukkelijk was verplicht.

Op de overweldigende locatie werden we samen met zo’n 350 andere gasten verwelkomd en geplaceerd aan tafel 1. Meteen kreeg ik een elleboog van Stephanie in mijn zij: “tafel 1 zal wel de winnaarstafel zijn”. Dat leek me vrij onwaarschijnlijk, maar na een lovend juryrapport, voorgelezen door Food and Travel Magazine-uitgever Gregor Rankin, schalde toch echt mijn naam door de microfoon. Nou daar sta je dan, zonder speech! Uiteraard heb ik David Loftus hartelijk bedankt voor de prachtige fotografie, maar de voornaamste eer heb ik betuigd aan de vissermannen en -vrouwen in het boek die gezamenlijk aan een betere toekomst voor de oceanen werken en samen de wereld een stukje mooier maken. Deze prijs is eigenlijk voor hun!

Als aandenken kreeg ik een heel mooie, handgemaakte wereldbol mee die momenteel de slaapkamer van mijn zoontje siert, maar die binnenkort een prominente plek krijgt op het kantoor Fish Tales.