MOZO, de mossel zal overwinnen

Maak kennis met Jaap Schot, één van onze Zeeuwse mosselvissers. Jaap komt uit een grote en bekende Zeeuwse mosselfamilie. Zijn overgrootvader kwam in 1912 naar Zierikzee om daar samen met zijn drie broers mosselpercelen te pachten van de gemeente. Zijn opa, vader, neven en achterneven zijn daarna ook allemaal mosselvisser geworden. Zijn motto? MOZO, de mossel zal overwinnen. (Beeld: David Loftus)

“Voor mij geldt het bekende verhaal. Als jongetje van 8, 9 jaar ging ik voor het eerst mee aan boord. Later ging ik tijdens de schoolvakanties standaard mee aan boord. Na de Mavo kon ik meteen aan boord aan de slag, daar was ik maar wat blij mee.

Het werkende leven was zeker even wennen, maar toen m’n neef Jan Schot aan boord kwam werd het ontzettend gezellig. Jan, ik en de schipper waren een goed team en dat is belangrijk. De sfeer aan boord moet goed zijn, want je werkt de hele week samen op een paar vierkante meter.

Het vissen en mosselen kweken heb ik in de praktijk geleerd. Ik geloof niet dat je dat op school kunt leren. De kennis gaat over van vader op zoon. Mijn zoon Joachim zit nu ook in het bedrijf. Hij werkt op de ZZ7 EN ging op z’n vierde al mee aan boord. Ik vind het hartstikke leuk dat het bedrijf zo kan worden voortgezet.

Voor mij is mosselvisser het mooiste beroep dat er is, daar is geen twijfel over mogelijk. Dat vroege opstaan doe ik al veertig jaar en ben ik gewend. Elke dag sta ik om vijf uur op en rijd dan zonder probleem om half zes weg. Als ik nu opnieuw zou moeten kiezen, word ik weer mosselvisser.

Ik ben trouwens wel een mooi-weer visser. Wat is er nou mooier dan ’s morgens vroeg de zon op te zien komen en ’s avonds terug te keren met mooie lading mosselen. We varen natuurlijk door weer en wind, pas vanaf windkracht 8 houdt het een beetje op voor ons”.

Kooptip van Jaap
“Ik bereid de mosselen door een pan water met groenten op te zetten en aan de kook te brengen. Daarna doe ik de mosselen erbij en doe ik de deksel op de pan. Laat de mosselen dan 2 keer opkomen. Hangcultuurmosselen laat je trouwens maar 1x opkomen”.

Mosselen à la Normande