Interview met Bart van Olphen, co-founder Fish Tales

Interview met Bart van Olphen, visexpert en oprichter Fish Tales. Ik hou van vis. Toen ik eind jaren 90 in Parijs woonde en daar in de horeca werkte, ging ik vaak na een dag hard werken een visje halen. Dat deed ik in de sterrenkeuken van Lucas Carton. Vaak wandelde ik dan ’s nachts nog even naar Au Pied de Cochon, het fameuze nachtrestaurant bij Les Halles. Prachtige vis daar. Schaal- en schelpdieren lagen uitgestald om verorberd te worden.

Gedachte
Jaren later stapte ik uit de horeca om echt ‘in de vis’ te gaan. Inkopen, verkopen maar vooral ook het bereiden van vis. Steeds vaker dacht ik daarbij: waar komt die vis nou precies vandaan? Wat gebeurt ermee ‘na de zee’? Wat is het effect van de visser op het eindproduct? En het effect van de verwerker en de verpakker?


“Het is mijn drive dat deze verantwoord gevangen vis bereikbaar wordt voor alle consumenten.”

Schok
Mijn beeld tot dan toe was van de visser die dagelijks moe maar voldaan aanmeert in de haven om zijn mooie vangst aan wal te brengen. Dat beeld viel compleet in duigen toen ik zelf ging meevaren. Ik was geschokt door de enorme hoeveelheden vis die aan boord kwamen, en niet minder door de manier waarop de vis werd behandeld.
Het is keiharde handel. Veel van de vis die wij eten komt van ‘fabrieken op het water’. Die kijken vaak niet veel verder dan de dag van morgen.

Eenvoud
Dat moet anders kunnen, vond ik. Ik ging op reis. De wereld over. Op zoek naar kleinschalige visserijen die de beste vis vangen, maar met zorg voor de natuur. Ik zag toen dat talloze visserijen al zo werken. Ook in Nederland trouwens. Zij doen fantastisch werk want zij dragen zorg voor een duurzame toekomst. Ze gebruiken het juiste vistuig. Ze vissen in de goede seizoenen. Ze halen niet meer vis naar boven dan gezond is voor het voortbestaan van de soort. Kortom, zij hebben een levensstijl gemeen: eenvoud en puurheid. Met beide benen op de grond – van de boot.

Samen met de vissers
Al mijn ontmoetingen met zulke visserijgemeenschappen inspireerden mij om verder te denken. Want: door vis te consumeren van deze goede vissers draagt iedereen eraan bij dat we vis kunnen blijven eten. En dat we tegelijk andere vissoorten met rust kunnen laten. Het is mijn drive dat deze verantwoord gevangen vis bereikbaar wordt voor alle consumenten.

Lekker en makkelijk
Vis klaarmaken is makkelijk – gewoon even weten hoe het moet. Daarom combineer ik sinds een paar jaar mijn liefde voor vis met mijn missie voor duurzaamheid. Ik schrijf kookboeken en maak filmpjes over het vangen van vis. Zo probeer ik mensen te inspireren om zelf ook met superlekkere, verantwoorde vis aan de gang te gaan.

Fish Tales
Met Fish Tales combineer ik twee hartstochten. De eerste is heerlijk vis eten. De tweede is duurzaam gevangen vis onder de mensen brengen. En daarbij spelen de vissers de hoofdrol. Want zij zijn het die er nú voor zorgen dat onze kinderen later ook nog van vis kunnen genieten!

Beeld:© David Loftus