Bodemcultuurmosselen Fish Tales: Zeker Zeeuws
Fish tales
Magazine
www.fish-tales.com - jaap

Neeltje Jans – Bodemcultuurmosselen

Dit is Jaap Schot, onze mosselvisser uit Zeeland. Jaap kweekt samen met zijn familie de échte Zeeuwse mosselen. Dat doen zij al tientallen jaren op duurzame wijze.

De mosselen van Jaap zijn lekker vol – ze bevatten veel vlees. Zeeuwse mosselen worden op twee manieren gekweekt. In beide gevallen wordt eerst wild mosselzaad gevangen. Bij hangcultuur wordt het zaad in een soort kousen gedaan die worden opgehangen aan palen in het water. Die kousen worden door boten ‘opgevist’ als ze vol zitten met grote mosselen. Bij bodemcultuur (de mosselen van Jaap) wordt dat zaad ‘uitgezaaid’ op afgezette percelen in de Oosterschelde.

Jaap’s mosselen 
Mytilus edulis is de Latijnse naam voor mosselen. Onze mosselen groeien in twee jaar tijd van zaadje tot consumptiemossel op in de Oosterschelde. Vers, lokaal, en lekker dus! Op deze manier gaat genieten van vis, hand in hand met zorgdragen voor de zee.

Kooktip van Bart
“Zelf kook ik mijn mosselen door een fijngesneden sjalotje en 1 stengel bleekselderij te smoren in een klontje boter. Zet het vuur hoog en voeg de mosselen toe, met eventueel een scheut witte wijn. Gebruik vooral geen grote hoeveelheden water in de pan, dan verzuip je de mosselen. Doe een deksel op de pan, schud flink na 30 seconden. Stoom de mosselen tot ze openstaan en serveer direct met bijvoorbeeld lekkere friet”.

Kooptip van Jaap
“Ik bereid de mosselen door een pan water met groenten op te zetten en aan de kook te brengen. Daarna doe ik de mosselen erbij en doe ik de deksel op de pan. Laat de mosselen dan 2 keer opkomen. Hangcultuurmosselen laat je 1x opkomen”.

Weten waar Jaap's boot nu vaart?

Volg op deze kaart live de ZZ-4 Christina, de boot van onze mosselvissers uit Nederland.