Hangcultuurmosselen Fish Tales: Zeker Zeeuws
Fish tales
Magazine

Neeltje Jans – Hangcultuurmosselen

In de Oosterschelde, op het eiland Neeltje Jans, bevindt zich onze mosselvisser Jacco. Deze held haalt hier de allerlekkerste hangcultuurmosselen uit het water – van kweek tot verwerking doen hij en zijn collega’s alles zelf in Zeeland. Deze mosselen worden vervolgens in samenwerking met Fish Tales verpakt.

Gelegen aan de Stormvloedkering, vlakbij Vrouwenpolder ligt het ruim 100 jaar oude familiebedrijf Neeltjes Jans Mosselen. Al sinds 1912 gaat het bedrijf over van vader op zoon en vandaag de dag staat de 5e generatie aan het roer: Fish Tales mosselheld Jacco en zijn hardwerkende broers. “Als klein kereltje ging ik al met mijn pa mee op de boot om klusjes te doen. Sinds mijn 17e jaar ben ik officieel aan het werk, waarvan de laatste dertien jaar op Neeltje Jans.”

In de jaren ’80 zo vertelt Jacco, wilde zijn vader eigenlijk zalmforel gaan kweken in de voormalige bouwdokken van de Oosterscheldekering. “Toen bleek dat zich mosselzaad onder de viskooien hechtte, zijn we hangcultuurmosselen gaan kweken. Iets wat tot op de dag van vandaag een belangrijke tak van ons bedrijf is. Die zalmforel is niks geworden!”

Afhankelijk van het seizoen heeft Jacco inmiddels twintig tot veertig collega’s om zich heen, die werkzaam zijn op mosselboten of aan wal. Samen zorgen zij van kweek tot verwerking voor de allerlekkerste hangcultuurmosselen.

Hangcultuurmosselen groeien aan touwen die in het water hangen. Dit in tegenstelling tot bodemcultuurmosselen die gewoon los op de zandbodem liggen. De hangmosselen groeien dicht onder het wateroppervlak, waar het voedselaanbod rijker is dan op de bodem en de schelpen dus al vroeg in het seizoen volgroeid zijn. “Voedselrijk water stroomt via de Oosterscheldekering direct onze kweekpercelen op. Dit zijn de ideale omstandigheden voor de groei van mosselen en het ontstaan van die pure zilte smaak.”

De liefde van Jacco voor het Zeeuwse land en de producten die van zijn percelen komen is groot. En dat is alles behalve onterecht, daar alle mosselen van Neeltje Jans Mosselen sinds vorig jaar het Zeker Zeeuws keurmerk mogen dragen. “Het allermooiste is dat je afhankelijk bent van wat de natuur je geeft. Een prachtig oer-Zeeuws product aan de ene kant, maar als er een flinke storm voorbij raast heeft dat ook directe gevolgen voor de oogst. We zijn eigenlijk boeren op het water en dat is iets waar ik dagelijks van geniet. Het buiten zijn, het bezig zijn met de mosselen en het één zijn met de natuur. Dat we aan het eind een Zeeuws product van deze kwaliteit voortbrengen, daar kan ik alleen maar ongelofelijk trots op zijn.”