Ansjovis uit Mar del Plata (Argentinië)

Facts & figures

Ansjovis
Kegelvormige netten
2014
Mar del Plata, Argentinië
Close

“Ik ben het liefst op zee”

Welkom in Mar del Plata! Jorge Ibalo is de kapitein van de Rafaella, een kleine feloranje vissersboot. Jorge werd in de jaren ‘90 visser, nadat hij verschillende bijbaantjes in de lokale haven had gehad. Maar de zee trok hem het meeste aan, en nu kan hij niet meer zonder. Sindsdien vist hij elk jaar vol trots op de kleine, maar smaakvolle ansjovis. En hoewel hij zijn vrouw en drie zoons soms mist, is hij toch het liefst op zee!

Afbeelding niet gevonden
Close

Goed gevangen

Zodra er een school ansjovis is gelokaliseerd, spannen de vissers een kegelvormig net achter hun boot en trekken deze door het water om de ansjovis te vangen. Vervolgens wordt het net met de ansjovis omhoog gehaald. Omdat ansjovissen in dichte scholen zwemmen zonder andere vissoorten en in het midden van de waterkolom, vangen de vissers alleen ansjovis en raakt het net de zeebodem niet. Jorge en zijn crew vangen zo op een duurzame manier de ansjovissen!

Lees meer
De vissers vissen niet het hele jaar door; het visseizoen loopt van september tot november wanner de scholen ansjovis massaal voor de kust opduiken. Het is altijd spannend hoeveel ansjovis er komt, deze soort wordt namelijk erg beïnvloedt door veranderingen in watertemperatuur en stroming. De vissers weten precies hoe veel ze maximaal mogen vangen, maar of ze dat ook halen blijft altijd de vraag aan de start van het seizoen.

Kleine vissersboten in Mar del Plata

Mar del Plata wordt ook wel de badplaats van Buenos Aires genoemd. Zomers struikel je over de badgasten, maar de rest van het jaar merk je daar weinig van. In de goedgevulde haven liggen oranje en rode vissersboten. “De oranje boten vissen dichtbij de kust, de rode dieper op zee.” vertelt Jorge.

Lees meer
De Rafaela is één van de 8 boten die vanuit deze haven als eerste ter wereld trots het MSC-keurmerk ontvingen voor duurzame vangst op ansjovis. In de tussentijd zijn er zo'n 20 schepen bijgekomen. De ansjovis vangsten variëren sterk van jaar na jaar door wisselingen van natuurlijke factoren, zoals watertemperatuur. Desondanks worden de vangsten goed bijgehouden en is er een sterk beheerplan die ervoor zorgt dat er niet te veel gevangen wordt.

Een vleugje Italië in Argentinië

Wanneer je door de Mar del Plata loopt voel je het: er hangt een vleugje Italië in de lucht. Een deel van de inwoners heeft dan ook Italiaans bloed. In de jaren ’50 verliet een aantal families het eiland Ischia voor de kust van Napels om hun geluk te zoeken aan de Argentijnse kust. Het bulkte daar immers van de vis.

Image not found

Ansjovis

Een klein visje dat groot is in mogelijkheden? Dat is de ansjovis. Deze kleine krachtpatser heeft qua uiterlijk wat weg van de haring en komt uit een grote familie van meer dan 140 subsoorten die over de hele wereld te vinden zijn. Hij eet plankton en jonge visjes en is net als de sardine een heerlijke vette vis! De ansjovis van Fish Tales worden op zijn minst zes maanden in het zout gerijpt! In de fabriek in Portugal worden de visjes met de hand verwerkt tot prachtige zoute smaakvolle filets.