Hengelgevangen skipjack tonijn van de Malediven | Fish Tales
Fish tales
Magazine

Malediven – Skipjack tonijn

In de haven van Mandhoo, op het Laamu-atol – onderdeel van de Malediven – bevindt zich onze tonijnvisser Ali. Deze held vist met zijn collega’s van Horizon Fisheries op duurzame wijze, met een hengel en een haak, op skipjack tonijn. Deze overheerlijke vis wordt in samenwerking met Fish Tales verwerkt tot blik tonijn.

Ali en zijn bemanningsleden weten niet beter dan dagelijks mee te denken met de natuur. Dat komt onder andere omdat de kans groot is dat over dertig tot veertig jaar de Malediven – op het hoogste punt slechts 2,10 meter – door opwarming van de aarde en stijging van de zeespiegel in het water zijn verdwenen.

Op de Malediven zijn de vissers onderdeel van het ecosysteem, ze er vissen al honderden jaren uitsluitend met hengels op tonijn. Ali en zijn collega’s vissen voornamelijk in het hoogseizoen, dat loopt tussen oktober en februari. Ze varen dan zo’n zes keer per week uit op de Indische oceaan.

Voor Ali is de tonijn niet alleen een bron van inkomsten, maar ook zijn dagelijkse maaltijd. Zowel op de boot van Ali als aan wal wordt veel tonijn gegeten. Maledivianen zijn de grootste viseters ter wereld. Voordat de boot uitvaart, delen de bemanningsleden een tafel vol gerechten waarvan meer dan de helft is klaargemaakt met tonijn.

Wat nog wel eens vergeten wordt, is dat De Malediven niet alleen maar een luxe eiland is. Je eerste beeld omvat misschien prachtige resorts, hagelwitte stranden en azuurblauwe zee. Schijn bedriegt. De vissers hebben de rijkdom van de zee, maar vangen ze vandaag te veel tonijnen, dan zwemmen er morgen minder en zijn de opbrengsten dus lager. De tegenstellingen hier zijn enorm. Een hotelovernachting op de Malediven kost gemiddeld zo’n 800 dollar. Met wat eten en drinken erbij komt een vakantieganger al gauw uit op 1000 dollar per dag. Ali en zijn bemanning verdienen 100 dollar per dag.

Het Laamu-atol is volledig ingericht op de aanwezigheid van de vissers van Horizon Fisheries.