Kasilof - Sockeye zalm - Fish Tales
Fish tales
Magazine

Kasilof – Sockeye zalm

In de haven van Kasilof in Alaska bevindt zich onze zalmvisser Brian. Deze held vist op duurzame wijze met zijn bemanning op prachtige wilde sockeye zalm, die vervolgens in samenwerking met Fish Tales wordt verwerkt tot heerlijke gerookte zalm.

Brian woont al zijn hele leven in Kasilof, een klein dorpje met slechts 500 inwoners. Samen met zijn vrouw en twee kinderen bezit hij een huisje tussen de hoge naaldbomen. In de zomermaanden – juni tot augustus – vertrekken Brian en zijn collega’s vanaf het strand met open bootjes naar het uitgestrekte Cook Inlet. Hier zwemt de sockeye zalm in die periode de Kasilof River op, op zoek naar paaigronden. De zalm is op dat moment in zijn meest vette en dus beste staat.

Brian is voor zijn familie naast visser ook de chef in huis. Hij weet als geen ander hoe hij zijn eigen vangst moet bereiden. “Op open vuur een vers gevangen zalm klaarmaken is het mooiste wat er is. Mijn familie kan daar ook enorm van genieten. Eigenlijk maak je gewoon een hout- of houtskoolvuur, zet er een rooster boven en daarop leg je dan de zalm. Keer hem een keer om zodat het vel aan beide kanten knapperig wordt. Laat de zalm net zolang garen tot het visvlees gaar, maar nog wel sappig is. Dan serveer je hem met citroensap, gehakte knoflook en wat zeezout. Vrijwel puur natuur dus!”