IJsland - Kabeljauw - Fish Tales
Fish tales
Magazine

IJsland – Kabeljauw

In Patreksfjörõur, IJsland, woont onze kabeljauwvisser Thorsteinn. Samen met zijn collega’s vangt hij duurzaam wilde kabeljauw, die vervolgens in samenwerking met Fish Tales verwerkt worden tot heerlijke verse kabeljauw filets.

Omringd door oude vulkanische bergmuren ligt het beroemde vissersdorp Patreksfjörõur. In de haven van Patreksfjörõur ligt de boot van Thorsteinn Olafsson. De naam van de boot is De Patrekur. Met deze boot en zijn bemanning vist Thorsteinn op kabeljauw.

Thorsteinn vist al sinds hij 14 jaar oud is, en nu gaat zijn eigen zoon vaak mee de zee op. Het hele IJslandse dorp leeft van de visserij. Het werk in de haven, in de productie en het transport is uitsluitend op basis van de gevangen kabeljauw. Dit alles is nauw met elkaar verbonden. Dit betekent dat de duurzaamheid van de visserij en de gezondheid van de visbestanden voor de werkgelegenheid in de gemeenschap van groot belang zijn. “Als we te veel vissen en er blijft niets meer over dan heeft niemand hier meer werk”.

Ongeveer 200 dagen per jaar vissen Thorsteinn en zijn collega’s op kabeljauw. Goed verborgen achter de prachtige kliffen van Látrabjarg – het huis van miljoenen Papagaaiduikers, jan van genten, zeekoeten en Alken – is de typsiche IJslandse woning van Thorsteinn en zijn familie. Hier op de rotsachtige kust komt hij thuis en geniet hij van zijn vrije tijd. “Mijn familie is wat me het gelukkigst in het leven maakt. Het is geweldig om te zien dat mijn zoon erg geïnteresseerd is in vissen en er veel plezier in heeft. Dit geeft mij de gelegenheid om mijn passie te delen en de duurzame kabeljauw visserij door te geven aan de volgende generatie.

Wil je weten waar de boot van Thorsteinn onderweg is?

Volg de Patrekur, de boot van onze kabeljauwvissers in IJsland, live op deze kaart.