Hondarribia - Albacore tonijn - Fish Tales
Fish tales
Magazine

Hondarribia – Albacore tonijn

In de haven van Hondarribia in Baskenland bevindt zich onze tonijnvisser Oskar. Deze Noord-Spaanse held vist op duurzame wijze met zijn bemanning op albacore tonijn. Deze overheerlijke lijngevangen vis wordt in samenwerking met Fish Tales verwerkt tot blik tonijn.

De zee is voor de 45-jarige Oskar en zijn bemanningsleden veel meer dan alleen een bron van inkomsten. De vis die ze vangen heeft een prominente plek in de gastronomische cultuur van Baskenland. Tevens wonen de vissers met veel plezier aan de kust en beoefenen diverse watersporten zoals roeien. Ze zijn één met de natuur die ze met zoveel respect behandelen.

Oskar vist al 28 jaar. Samen met zijn vijftien bemanningsleden vaart hij 180 dagen per jaar uit, dagen die voornamelijk worden volgemaakt in de warmere maanden. De tonijnen die ze vissen verdwijnen meteen in het ruim van hun boot waar ze koel worden gehouden. “We vissen nooit te lang aan één stuk, zodat de vis supervers aan wal wordt gebracht. We dragen zorg voor elke tonijn van het moment van vissen tot het moment van verkopen. Verder letten we erop dat we nooit teveel vissen, zodat het tonijnbestand gezond blijft en we oneindig van deze albacore kunnen blijven genieten.”

De familie van Oskar vist al generaties lang. Hijzelf ving zijn eerste tonijn toen hij pas 17 jaar oud was. Of zijn zoon hetzelfde gaat doen… “Mijn zoon is pas 6 jaar oud, maar wie weet. Ik wil er in ieder geval voor zorgen dat hij ooit tonijnvisser kan worden als hij dat wil, en dat kan ik garanderen door duurzaam te blijven vissen. Maar hij mag uiteraard zelf beslissen wat hij wil worden als hij ouder is.”

Familie is belangrijk voor Oskar. Daarom is hij blij dat hij een goede prijs voor zijn vis krijgt en een vast inkomen heeft. “Het mooiste moment van de dag is als ik weer thuis kom bij mijn vrouw en zoontje. Ik wil het allerbeste voor mijn familie zodat ze altijd gelukkig zullen zijn. Voor ik ga vissen geef ik altijd een kus op mijn trouwring, dat brengt geluk. Mijn familie moet het goed hebben, nu en in de toekomst!”

Weten waar Oskar's boot nu vaart?

Volg op deze kaart live de Itsas lagunak, de boot van onze tonijnvissers in Spanje.