Faröer eilanden - Makreelfilets - Fish Tales
Fish tales
Magazine

Faröer eilanden – Makreelfilets

In de haven van Klaksvík, een stad op het noordelijkst gelegen Deense Faeröer eiland Bordoy, bevindt zich onze makreelvisser Birgir. Deze held vist op duurzame wijze met zijn bemanning op prachtige wilde makrelen, die vervolgens in samenwerking met Fish Tales worden verwerkt tot makreel in blik.

De Deense Faeröer eilanden liggen in de noordelijke Atlantische Oceaan, in de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland. Op het meest noordelijke eiland, omringd door hoge bergen, leven Birgir en zijn collega’s in harmonie met de natuur. Vanuit het kleine haventje van Klaksvík varen ze hier in januari en augustus verdeeld over elf boten uit, op zoek naar de mooiste makrelen.

Birgir vist al 21 jaar met het allergrootste plezier. “Mijn collega’s en ik leven om te vissen. Daarom vissen we uitsluitend duurzaam, anders zou er zomaar eens een moment kunnen komen dat we niet meer kunnen vissen.” In de afgelopen jaren deed zich al zo’n periode voor. De makreelvisserij van Birgir maakte een moeilijke tijd door.

De migratiepatronen van de makreel veranderden en tussen de EU, Noorwegen, IJsland en de Faeroër eilanden heerste onenigheid over de visquota. Inmiddels zijn er nieuwe afspraken overeengekomen en weten Birgir en zijn collega’s precies hoeveel ze kunnen vissen zodat het visbestand gezond blijft. En dat is voor hen het allerbelangrijkste, zodat ze nu én in de toekomst van de lekkerste makreel kunnen blijven genieten.