Wilde sockeye zalm uit Ekuk (Alaska) van Fish Tales
Fish tales
Magazine

Ekuk – Sockeye zalm

In Ekuk, Alaska bevindt zich onze zalmvisser Johnna. Zij vist op duurzame wijze met haar familie en bemanning op prachtige sockeye zalm, die vervolgens in samenwerking met Fish Tales wordt verwerkt tot heerlijke gerookte zalm.

Tussen de uitgestrekte, in de zomer groene landerijen van zuidwest Alaska, bevindt zich onze vissersvrouw Johnna. Gedurende het vangstseizoen van de sockeye zalm woont en leeft ze in het kleine dorp Ekuk. Johnna komt uit een echte, traditionele vissersfamilie. In de zomermaanden is het hele gezin dan ook betrokken bij de vangst van de sockeye zalm.

Over een kuststrook van meer dan 27 kilometer zetten Johnna, haar familie en andere lokale vissers netten uit. Vanaf het strand staan deze netten horizontaal in de zee. Bij eb worden de netten uitgezet en bij vloed zwemmen de vissen erin. Dit gebeurt dus meerdere malen op een dag. Elke keer worden de netten door de familie uit het water getrokken en op het strand leeggehaald.

De zalmvangst is een echte familieaangelegenheid en vindt plaats van half juni tot begin augustus. Daarom woont de hele familie van Johnna in de zomer in Ekuk. Naast dat ze sockeye zalm vangen, bereiden ze het dieprode visvlees in eigen keuken. Die kleur heeft de zalm overigens niet voor niets; sockeye is de enige zalmsoort die niet op andere vissen jaagt, maar slechts plankton eet. Op het plankton leven kleine garnalen en kreeftjes die de zalm binnenkrijgt en die het visvlees vervolgens rood doen kleuren. En dat ziet er geweldig uit op een simpele zalmsandwich, als carpaccio of in een salade!