Alaska - Keta zalm - Fish Tales
Fish tales
Magazine

Alaska – Keta zalm

In Emmonak, Alaska bevindt zich onze zalmvisser Maxine. Deze heldin vist op duurzame wijze met haar bemanning op prachtige wilde keta zalm, die vervolgens in samenwerking met Fish Tales wordt verwerkt tot heerlijke gerookte zalm.

Ver verscholen tussen de jaarrond besneeuwde toendra’s in het overweldigende Alaska leeft de Yup’ik-eskimogemeenschap. Het inheemse volk vist hier al 10.000 jaar op duurzame wijze op de wilde keta zalmen die in de korte zomer vanuit de zee de Yukon-rivier op zwemmen. Onze vissersvrouw Maxine, geboren in deze gemeenschap, is opgegroeid met vissen. Toen ze negen was, ving ze haar eerste vis en op haar veertiende kocht ze een eigen visvergunning.

De ketazalmvisserij is voor de Yup’ik-eskimo’s enorm belangrijk, het is voor hen het enige betaalde werk van het jaar. Het in 2002 gestichte Kwik’pak Fisheries beschermt de zalmindustrie van de Yup’ik-eskimo’s en verschaft hen een blijvend inkomen. Het is tevens een plek van samenkomen voor de vissers in Emmonak. De Kwik’pak kantine is een gezellig ingerichte plek waar de vissers en arbeiders tussen het werk door hun handen warmen en eten. Op de menukaart staan streekproducten als eland, wilde eend, haas… en uiteraard vis. Ondanks Maxine en haar collega’s dagelijks met vis bezig zijn, zijn ze nog altijd dol op hun eigen producten.

Dat het vissen op duurzame wijze gebeurt is voor Maxine iets vanzelfsprekends, want “vis vang je om in leven te blijven, maar nooit ten koste van de natuur; die behandel je met respect”. Al in 1959, vlak nadat Alaska van de Russen werd gekocht door Amerika, werd er een wet aangenomen ter bescherming van de zalmpopulatie. De overheid investeert tot op de dag van vandaag veel geld in apparatuur die monitort hoeveel zalmen er nog in de rivieren zwemmen. Daar zijn Maxine en haar collega’s enorm blij mee als het zalmseizoen van start gaat. “Dat speelt zich allemaal af in de zomer. In de winter vissen we ook, maar alleen voor eigen consumptie. We glijden dan met een sneeuwscooter het anderhalve meter dikke ijs van de Yukon op, hakken gaten in het ijs en halen de vis naar boven. En dan gauw naar binnen om te de vis klaar te maken voor mijn familie!” Want naast Fish Tales vissersvrouw is Maxine óók een familievrouw.