Vietnam - Fish Tales
Fish tales
Magazine

Vietnam

Op weg naar ASC-certificering voor garnalenkweek in Mekong Delta!

De Fish Tales Foundation richt zich op het verduurzamen van een deel van de Vietnamese garnalensector. In samenwerking met diverse partners zetten wij ons in voor verantwoorde, milieuvriendelijke garnalenkweek en willen wij een einde maken aan de onverantwoorde en destructieve manieren van deze kweek die momenteel plaatsvinden in Vietnam.

Het project legt zich specifiek toe op kleinschalige (zelfstandige) garnalenkwekers in de Mekong Delta. Deze kwekers gaan reeds op een duurzame manier te werk, echter beschikken zij niet over de middelen om individueel in aanmerking te komen voor een ASC certificering. Voor hen is het daardoor moeilijk om toegang te krijgen tot de Europese markt en de erkenning voor hun product te ontvangen die ze verdienen.

Daarom helpen wij via de FTF deze vissers op hun weg naar beter visserijmanagement en uiteindelijk ASC certificering. De kern van dit project is het verenigen van de vissers in coöperaties om zo gezamenlijk in aanmerking te komen voor ASC certificering. De FTF laat vissers op de lange termijn volledig duurzaam opereren en biedt hun toegang tot de Europese markt.

Belangrijkste stappen in het proces zijn:
– Het geven van trainingen en het opzetten van coöperaties
– Het opzetten van een duurzame garnalenketen van Vietnam naar Europa en het creëren van een afzetmarkt
– Het delen van verhalen en het bewust maken van de sociale en ecologische aspecten van duurzame visserij

Gedurende dit project zijn al meerdere coöperaties ASC gecertificeerd met als resultaat dat hun garnalen tegen het einde van het jaar (onder het Fish Tales merk) in de Duitse schappen zullen liggen.