Project Update Indonesië - Fish Tales
Fish tales
Magazine
Project Indonesië

Project Update Indonesië

Een eerlijke prijs voor hengel gevangen tonijn

De Fish Tales Foundation gaat er, samen met haar partners, voor zorgen dat tonijnvissers Bitung (Indonesië) een Fair Trade USA certificaat ontvangen voor hun tonijn.

Eind mei reisden wij af naar Sulawesi, Indonesië, om een nieuw project te starten. Samen met Fair Trade USA, verschillende lokale NGOs en een lokale tonijnverwerker, hebben wij het startsein gegeven om samen te gaan werken aan het verbeteren van inkomen en de positie van lokale vissers.

In het noorden van Sulawesi wordt tonijn gevangen met hengel en lijn. Eén voor één, vis voor vis. Dit is de meest verantwoorde manier om tonijn te vangen: er is geen bijvangst en het leven in de zee wordt niet aangetast.

Het is een kleinschalige visserij en van groot belangrijk voor de lokale gemeenschap. In Bitung en omgeving, is vrijwel iedereen direct of indirect verbonden aan de visserij. Via de vangst, verwerking of de lokale overheid.

Voor deze kleinschalige visserijen is het niet altijd makkelijk om hun hoofd boven water te houden. Ze moet concurreren met veel grotere, purse seine boten, die met hun netten in één keer hele scholen tonijn uit het water vissen. Deze boten zijn vaak in handen van buitenlandse multinationals. Op deze onverantwoorde manier kunnen zij hun tonijn veel goedkoper aanbieden en komt er geen geld terug in de lokale gemeenschappen. Een oneerlijke concurrentiestrijd.

Om de vissers in Indonesië te ondersteunen en hun positie in de markt te verbeteren, zijn wij dit voorjaar van start gegaan met het Fair Trade project. Via dit project worden coöperaties opgericht waarin vissers zich kunnen verenigen. Dit versterkt hun positie in de keten. Door deze verbeterde positie en het uiteindelijke Fair Trade certificaat, ontvangen vissers een betere prijs voor hun vangst. Daarnaast wordt er een premium uitgekeerd die ten goede komt aan de gehele gemeenschap.

Deze certificering zal bijdragen aan het vergroten van het wereldwijde aanbod van duurzame en verantwoord gevangen tonijn en geeft visser de kant onderdeel te worden van de duurzame vismarkt in Europa.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het opzetten van coöperaties, het informeren van vissers en het klaarstomen van de blikfabriek voor de Fair Trade audit.

Photo: IPNLF, Green Renaissance, Warren Smart.