Indonesië - Fish Tales
Fish tales
Magazine

Indonesië

Op weg naar MSC-certificering in Sulawesi.

De Fish Tales Foundation richt zich samen met de International Pole and Line Foundation (IPNLF) op het verduurzamen van de Indonesische tonijnvisserij. De visserij is onderdeel van een Fishery Improvent Project met als doel Marine Stewardship Council certificering verkrijgen.

Samen met de International Pole and Line Foundation (IPNLF) werkt de Fish Tales Foundation toe naar een MSC-certificering voor de skipjack tonijnvisserij in Indonesië. De vissers binnen deze visserij vissen op duurzame wijze met hengel en lijn op skipjack in de Celebeszee. De populatie skipjack in de Celebeszee is gezond en hengel en lijn is de meest duurzame methode om skipjack mee te vangen. Toch heeft deze visserij nog niet de erkenning gekregen van het Marine Stewardship Council. Dit heeft te maken met de informatie die verzameld moet worden om aan te tonen dat de visserij daadwerkelijk duurzaam opereert.

Wij ondersteunen deze visserij daarom op de weg naar certificering. We leveren een financiële bijdragen en helpden bij het verzamelen van data en informatie. Zodat deze visserij straks kan aan tonen dat het aan alle marine biologische eisen van het MSC voldoet. Het verzamelen van data is momenteel in volle gang. Dit houdt in dat er zogenaamde ‘onboard observers’ (onderzoekers) bij de vissers mee aan boord gaan om bij te houden wat er gevangen wordt. Zo wordt gecontroleerd hoe er wordt gevist, of er echt alleen tonijn wordt gevangen, er geen bijvangst is, hoe groot de tonijnen zijn, etc. Het dataverzamelingsproces neemt een volledig visseizoen in beslag, wat in dit geval betekent dat er een jaar lang alles wordt gemonitord. Zo wordt er een compleet en gedetailleerd beeld gevormd van de visserijpraktijken.

Uiteindelijk zal de gecertificeerde tonijn afkomstig van deze visserij via Fish Tales op de consumentenmarkt worden gebracht in Nederland en/of Duitsland. Hierdoor krijgt deze visserij een groter afzetkanaal naar Europa voor haar vis, een platform naar de consument en erkenning voor hun duurzame manier van vissen.

.