Zo worden onze sardines gevangen in Cornwall

De ondergaande zon boven Newlyn Harbour geldt voor sardinevisser David Pascoe als het startschot om met zijn bemanning de zee op te gaan. Samen varen ze op een kleine purse seine boot op zoek naar de mooiste, vette sardines van de Engelse wateren die ze op een oceaanvriendelijke manier aan wal brengen. Zo draagt David bij aan onze missie om nu én in de toekomst van vis te kunnen blijven genieten.

Zo’n driekwartier voor zonsondergang willen David en zijn kleine club bemanningsleden vertrekken vanuit Newlyn naar Mount’s Bay. Kort voor afvaart worden schollen sardines gelokaliseerd met behulp van een sonarsysteem en wordt in kaart gebracht welke factoren mogelijk van invloed zijn op een goede vangst.

Het anker wordt gehesen en met een paar man sterk worden de felgele boeien die aan de boot zijn bevestigd aan boord gehaald. Eenmaal op pad vertelt David, wiens familie al generaties lang op sardines vist, over de positieve veranderingen die hebben plaatsgevonden in de afgelopen twintig jaar. “Toen ik jong was, buitten veel visserijen de visbestanden uit. Er werd simpelweg veel te veel gevist. Gelukkig is er een nieuw tijdperk aangebroken, een tijdperk waarin we beter zorg kunnen en moeten dragen voor de gezondheid van onze visbestanden en oceanen.”

Sardines vangen

De sardines, die in grote scholen zwemmen en door middel van lamplicht naar het oppervlak worden gelokt, worden bedolven onder een net waarna de onderlijn van het net wordt aangetrokken en een soort zak ontstaat waaruit de vis niet meer kan ontsnappen. “Righty mate!”, roept David naar zijn collega, die buiten op het dek duidelijk maakt dat de beoogde schol is gevangen. De nacht is gevallen als het loodzware net wordt gehesen. Met een schepnet wordt de vis overgeheveld naar het ruim, waar die vers blijft tot David en zijn crew weer aan wal komen.

“In de basis vissen wij op bestelling”, vertelt David. “We hebben een strenge no-waste policy. Als er geen vraag is, blijven wij thuis. Daarnaast zullen we het bestand nooit overvissen, we kennen ons limiet. Met deze maatregelen hopen we de rest van ons leven te kunnen blijven genieten van vis, en niet alleen wij, maar ook de generaties na ons. Op deze manier moet dat lukken.”

Verse vis

Nog voor zonsopgang keren de mannen terug. De vis gaat rechtstreeks naar de visverwerking, waar die wordt verdeeld en klaargemaakt voor vervoer. De kakelverse sardines gaan vervolgens meteen naar de afnemers toe. “Goede, verse sardines zijn te herkennen aan hun goudkleurige kop. Als die rood verkleurd is, is de vis niet meer goed. Verder moet er een regenboog aan kleuren over de ruggengraat lopen en moet de vis stevig zijn. Als je hem bij zijn kop pakt, blijft-ie recht staan.”

De Cornish sardines van David hebben goed vlees, zijn lekker vet en hebben mooie dunne graatjes. “Velletje insnijden, onder de grill roosteren en zo opeten. Heerlijk!”

Bekijk de video over hoe de sardines in Cornwall op duurzame wijze worden gevangen