Fish tales
Magazine

Waarom vrolijke vissers zorgen voor gezonde oceanen

De uitdagingen in de visserij waar we vandaag de dag voor staan zijn groter en urgenter dan ooit. Door overbevissing en onverantwoorde vismethoden worden ecosystemen ernstig aangetast en gaan kleine, authentieke visserijgemeenschappen verloren. Helaas zijn juist dat vaak visserijen die bewust en duurzaam vissen, in harmonie met de zee. Precies deze gemeenschappen wil Fish Tales helpen.

We kunnen er niet meer omheen: er moet drastisch iets veranderen daar 85% van de oceanen maximaal- of overbevist is. Als we op deze manier door blijven gaan, zal er in 2048 geen wilde consumptievis meer beschikbaar zijn en verliezen de 200 miljoen mensen (dat is 11% van de wereld beroepsbevolking) die volledig afhankelijk zijn van visserij hun inkomen.

Samen met het Fish Tales-team zet medeoprichter en vis-expert Bart van Olphen duurzame visserijen die het juiste voorbeeld geven aan het roer en biedt de betrokken vissers belangrijke zekerheden met het oog op de toekomst. Zo kunnen zij op hun eigen, verantwoorde manier blijven werken en verzekert Fish Tales hun voortbestaan. Op deze manier worden de oceanen weer een gezonde bron van voedsel, want zonder vrolijke vissers, geen gezonde oceanen!

Aan de hand van déze vier pijlers stelt Fish Tales zichzelf ten doel de optimale omstandigheden voor vissers met wie ze samenwerken te creëren:

Toekomstvisie

Allereerst gaat Fish Tales een lange termijn samenwerking met haar vissers aan, waarmee voor hen de afzet van vis voor een ruim aantal jaren verzekert is. Alleen dan kunnen de vissers zelf ook investeren in de toekomst.

Goede prijs

Daarnaast biedt Fish Tales een goede, eerlijke prijs zodat de vissers geen druk voelen om koste wat kost zo veel mogelijk vis binnen te halen. Ze ontvangen een steady, leefbaar inkomen.

Transparantie

Verder vindt Fish Tales het van groot belang dat er een directe samenwerking is tussen Fish Tales en de visserijen. Persoonlijk contact en volledige transparantie zijn belangrijk. Zo is het mogelijk om het schenden van mensenrechten, kinderarbeid, slechte werkomstandigheden, slavernij en illegale visserij uit de keten te bannen.

Om de transparantie te kunnen waarborgen reist het Fish Tales-team de hele wereld over om het contact met de visserijen warm te houden en regelmatig zelf te ondervinden of er wordt gevist zoals beloofd. In ‘Bart’s Fish Tales’, het kook- en reisboek van Bart van Olphen dat inmiddels in 14 landen is verschenen, beschrijft hij zijn reizen en de tijd die hij met alle Fish Tales-vissers doorbracht.

Werkgelegenheid

Ten slotte creëert Fish Tales zogeheten ‘community benefits’ ter ondersteuning van de lokale economie en werkgelegenheid. Dit houdt in dat ze vis zoveel mogelijk lokaal, in de buurt van de visserijen, verwerken. Het werk en de toegevoegde waarden aan een product blijven zo zoveel mogelijk binnen een gemeenschap of land van oorsprong.

Doordat Fish Tales deze vier pijlers hanteert, blijven de vissers met wie ze samenwerken helemaal happy. En happy fishermen? Die zorgen voor healthy oceans!

(Foto’s: David Loftus)