Fish tales
Magazine

Kasilof – Sockeye zalm gevangen door Brian

Brian is onze zalmvisser uit Alaska. Hij woont al zijn hele leven in Kasilof, een dorpje met 500 inwoners. Samen met zijn vrouw en twee kinderen heeft hij een heerlijk leven in deze kleine vissersgemeenschap.

Tijdens de zomermaanden vist Brian op zijn open boot in het schitterende Cook Inlet op de zalmen voordat ze de rivier op zwemmen op zoek naar paaigronden. Hij vist op duurzame wijze op de sockeye, zodat de zee zijn natuurlijke staat behoudt en de zalm wordt beschermd tegen overbevissing.

Brian’s favoriete recept voor sockeye zalm: ‘De beste manier om deze vis te eten is hem vers uit het water op een hout- of houtskoolvuur te leggen, om hem dicht te schroeien. Regelmatig keren zodat het vel knapperig wordt, waardoor er een heerlijke smaak en crunch ontstaan. Haal de zalm van het vuur en doe er citroensap, knoflook en zout over.’
(Deze manier van bereiden heeft veel weg van onze heerlijke plank gerookte zalm!)

Brian’s Sockeye zalm
Oncorhynchus nerka is de Latijnse benaming voor de sockeye zalm. Deze zalm zit boordevol vet, want hij is voorbereid op een zware tocht door de rivier. Hierdoor is de sockeye zalm dus in perfecte staat op het moment van vangst door Brian. Visfeitje! De sockeye zalm leeft vegetarisch en eet alleen plankton. Daarom kan deze zalm uitsluitend met een net worden gevangen – aas aan de haak boeit hem niet.