Tonijn uit Bitung (Indonesië)

Facts & figures

Skipjack tonijn
Hengel en lijn
2015
Bitung, Indonesië
Close

'Tonijn vang je met een hengel en lijn!’

Bije Luntungan komt uit een echte vissersfamilie en weet sinds zijn tiende al hoe hij vis moet vangen. Hij is trots dat hij als ambassadeur van Fish Tales op de blikjes staat. Trots op zijn stad, Bitung, en trots op het feit dat hij en zijn crew de tonijn vangen met een hengel en een lijn. “Het is de enige duurzame manier om tonijn te vangen. Geen netten met schildpadden of andere zeedieren. Met onze bamboehengels vangen we alleen de skipjack tonijn, een voor een, vis voor vis!”

Afbeelding niet gevonden
Close

Goed gevangen

Bije en zijn crew vangen de tonijn met een bamboehengel en een lijn. Een voor een, vis voor vis. De vissers nemen plaats aan de rand van het schip, hengel in de hand. Als het aas wordt uitgestrooid, gaat het snel. De ene skipjack na de andere vliegt het dek op. Zo vangen de vissers in een trip wel 7000 kilo, wat goed is voor dertigduizend blikjes tonijn van Fish Tales!

Lees meer
Zodra het vissen begint snelt de hele crew zich naar de voorkant van het schip. Alle crewleden, tussen de 20 en 24 per boot doen mee. De kapitein zorgt ervoor dat ze dichtbij de school blijven, twee aasmannen strooien het levende aas het water in en de rest zit klaar met de hengel. Ze laten hun haken met lijn zakken in het water en zodra een tonijn bijt, gooien ze de hengel de lucht in. De tonijn valt van de haak af en de visser laat zijn hangel weer zakken voor de volgende. Met deze traditionele methode vangen de vissers alleen tonijnen – van grote aantallen bijvangst en schade aan de natuur is geen sprake. Daarmee is dit de enige duurzame methode om op tonijn te vissen.

Bitung

Wanneer je Bitung binnenrijdt zie je het gelijk. Een reusachtig beeld met vier glinsterende, door elkaar heen zwemmende tonijnen. Het geeft aan hoe bepalend de visserij is voor de gemeenschap. Het is de grootste bron van inkomsten en daarom heel belangrijk dat dit eerlijk gebeurd.

Lees meer
De visserij van Bije draagt, naast het MSC-keurmerk, ook als eerste visserij het Fairtrade keurmerk! Dit garandeert goed leef- en werkomstandigheden van mensen binnen de vissersgemeenschap. Zowel de vissers als de fabrieksmedewerkers.

De Celebeszee op

Het is druk in de haven van Bitung. Grote blokken ijs om de vis te koelen worden aan boord gehesen en de boot wordt nog een laatste keer nagelopen. De bemanning maakt zich klaar om de Celebeszee op te gaan om de lekkerste skipjack tonijn te vangen. Maar, voordat het zover is, moet er eerst aas gehaald worden. Zonder deze kleine zilverkleurige visjes heeft geen enkele tonijn ook maar enige interesse om te bijten. Zonder aas, geen tonijn!

Image not found

Skipjack tonijn

De skipjack tonijn is de kleinste tonijn ter wereld, maar dat maakt-ie ruimschoots goed in smaak. Hij zwemt in grote scholen van wel 50.000 tonijnen rond de evenaar. De skipjack tonijn is een roofvis maar tegelijkertijd ook een favoriet hapje voor grotere vissen en haaien. Wereldwijd belandt het grootste deel van de skipjack tonijnen na de vangst in conserven. Maar denk maar niet dat-ie daardoor minder lekker is: het visvlees is heerlijk stevig en volvet.